Ünnepélyes projektnyitó rendezvény Koroncón

 

 A Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület és Regionális Szociális Intézményfenntartó Központ konzorciuma 2018. januárjában egy olyan uniós projekt megvalósításába kezdett, melynek elsődleges célkitűzése az előítéletesség és a hátrányos megkülönböztetés elleni többszintű fellépés, ezzel párhuzamosan a hátránykompenzáció megvalósítása, a társadalmi esélyteremtés biztosítása, ezen keresztül Koroncó településen a társadalmi kohézió nagymértékű növelése.

 

Szalai Lászlóné Adél szakmai vezető köszöntötte a Rákóczi utcai Szolgáltatóházban a résztvevőket, majd Jakus László, a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület elnöke mondta el gondolatait az ünnepélyes projektnyitó rendezvény résztvevői előtt. „Sokan kérdezik, hogy miért éppen itt és miért éppen ebben a formában valósítjuk meg elképzeléseinket. Egyszerű a válasz: baptista fenntartásban működik nálunk az a családi napközi, amely jó alapot jelent a közös munkához. Koroncón hagyományosan jó az együttműködés, de ezt úgy képzeljük el, mint egy virágoskertet, ami szép, de ha nem gondozzuk folyamatosan, elgazosodhat.”

Jakus László ezek után felolvasta Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő köszöntő üzenetét.

Hári Tibor, a Regionális Szociális Intézményfenntartó Központ igazgatója arra emlékeztetett, hogy a baptistákra hagyományosan úgy tekintenek, mint akiknek jó programjaik vannak, és ha azok folytatására vagy fejlesztésére forrást találnak, azonnal lecsapnak a lehetőségre. „Van itt egy közösség, és nekünk az a célunk, hogy a kapcsolatokat egymással megismerkedve, minden fél számára gyümölcsöző módon alakítsuk. Azt kívánom, együttműködésünk legyen áldásos és tudjunk örülni egymás sikerének.” Az igazgató köszöntője végén jó munkát kívánt a következő 30 hónapra.

Radicsné Kincses Mária polgármester egyebek mellett arról beszélt, jó emberek élnek Koroncón, mindenki segítőkész és tele van tenni akarással. „Azonban természetes, hogy még ennél is többet akarjunk, például javítsunk a generációk közötti együttélés minőségén. Bízom abban, hogy a programok egyre több irányban elindítják a közös gondolkodást annak érdekében, hogy sok koroncóit szolgáljunk tevékenységünkkel. Hiszen az önkormányzat dolgozói számára éppen az a munka a legfontosabb, amit nem saját jólétéért, hanem a közösség érdekében végez. Ragadjunk meg minden lehetőséget azért, hogy jobbakká váljunk!” Végül a településvezető megköszönte a baptista egyház munkáját, hiszen a családi napközi működtetése azért is nagyon fontos a településen, mert Koroncón folyamatosan növekszik a lakosság lélekszáma.

Az ünnepélyes projektnyitót két fergeteges fellépés, a Népdalkör és a Romungro Gipsy Band műsora tette emlékezetessé minden résztvevő számára.             

 

   


2020. február havi Híd-klubunkban a februári ünnepköröket ünnepeltük meg. Bálint-napi szokásokat, a farsangi ünnepek hagyományát elevenítettük fel. Körkérdést is alkalmaztunk, amely során mindenki megoszthatta a legpozitívabb élményét, de volt lehetőség passzolni is a témával kapcsolatban. A klub második felében olvasmányokkal, történetekkel mélyítettük el eddigi tudásunkat. Érdekességként a „mire való az álarc?” témájáról beszélgettük. Végül egy relaxációs légzőgyakorlattal zártuk a klubfoglalkozást.  

 

2020. januári Híd-klubunk témája a madáretetés volt. Praktikus tapasztalatokat osztottunk meg a modern és a hagyományos etetőanyagokkal kapcsolatban. Szabó Gina klub-vezető kiemelte, hogy mindig csak megbízható helyről szabad madáreledelt vásárol-ni. A klub során a fő eledelcsoportokon kívül a kihelyezés módjáról is beszélgettek, így szót ejtettek például az úgynevezett hálós technikáról. A jelenlévők előtt Szabó Gina külön kiemelte az etetőanyagok tárolásának szakszerű módját: ilyen például, hogy száraz, páramentes környezetet kell ehhez keresni. A Híd-klub foglalkozása során szó esett arról is, hogy a víz pótlására ugyancsak szükséges időt fordítani, mert legalább olyan fontos élettani feltétel, mint a tápanyag. Végül a madáretetést a résztvevők természetesen a gyakorlatban is megvalósították.

 

A Regionális Szociális Intézményfenntartó Központ (RESZIK) 2020. január 17-én, pénteken rendezte meg sorrendben negyedik esélyegyenlőségi napját Koroncón, a Rákóczi utcai Szolgáltatóházban. Az esemény résztvevőit Radicsné Kincses Mária polgármester asszony, az ilyen és hasonló közösségi programok támogatójaként köszöntötte, majd Hári Tibor, a RESZIK ügyvezető igazgatója beszélt a szervezet céljairól.   

A rendezvény elsősorban a Carlo Párizsban című színházi-nevelési program bemutatása köré szerveződött.

Az AppArt Egyesület „Carlo” színházi nevelési előadásában egy telepi roma fiú történetét mutatták be a színészek. A Carlo egy telepi roma fiú sztorija, aki 15 éves és a Párizs nevű gettóban él. Anyja meghalt, apja börtönbe jutott, nagybátyja pedig a telep maffiafőnöke lett. Carlo szeretne több lenni, mint amire a környezete predesztinálja. Mit tudok tenni én magam a saját boldogulásom érdekében külső segítség nélkül a hátráltató környezet, a rossz körülmények ellenére? Milyen lehetőségeim vannak az életben való boldoguláshoz? Milyen erőfeszítéseket kell tennem a másolt-örökölt mintákkal szemben? Kiktől és hogyan tudok segítséget kérni a céljaim megvalósításához? Ilyen és hasonló kérdések feltevését provokálták hallgatóságuktól előadásukkal a színészek.

A napot kötetlen beszélgetés zárta.

 

 

A 2019-es esztendő utolsó Híd-klubján összefoglaltuk az év eseményeit. Közös tea- és süteményfogyasztás mellett fogalmaztuk meg a következő évi ötleteket, majd a klubfoglalkozás második felében a karácsonyi ünnepekre hangolódtunk rá. Énekléssel, történetek elmesélésével, verseléssel tettük még szebbé a klubban együtt töltött időt. Szalai Lászlóné szakmai vezető az ünnepi ételek elkészítéséhez adott tanácsokat, Bodor Barbar és Szabó Gina pedig a mézeskalács elkészítésének fortélyairól beszélt. (Például arra is keresték a választ, hogy milyen mézet alkalmazzunk a sütéshez?)

Zárásként Szabó Gina klubvezető Wass Albert Karácsonyi mese című művét olvasta fel, amely az idősebb és a fiatalabb korosztály tagjainak is nagyon tetszett.